Pressmeddelande från Bensinskatteupproret: Klimatberedningskatastrof

För att bekämpa de globala mänskliga CO2-utsläppen behövs effektiva internationella överenskommelser. Om det skall bli rejäla effekter måste de största utsläppskällorna bearbetas internationellt. Det vet alla ledamöter i den parlamentariska klimatberedningen.

Trots detta ser det ut som om beredningen fegt duckar för alla stora viktiga frågor om flyg och fartygstrafik, uppvärmning och byggande, matproduktion, köttkonsumtion, gigantiska CO2-utsläpp från felaktigt jord och skogsbruk. Inte heller industrin och kraftproduktionen står i fokus.

I stället ger sig beredningens riksdagsledamöter på den oskyddade gruppen svenska bilister. Låginkomsttagare med äldre billiga fordon får ta smällen.

Klimatberedningen försöker visa handlingskraft genom att fantasilöst och utan miljöeffekt kraftigt höja bensinskatten lokalt i Sverige.

– Svenska glesbygdbilister är en helt fredlös och jagad grupp. De är lovligt byte eftersom inga starka lobbygrupper slåss för den lille mannen och den ensamstående kvinnan vars vardagsliv hänger på
bilkörning, säger Kenneth Winsborg, talesman för bensinskatteupproret.